EVN пресече кражба на ток чрез копачки за криптовалута в землищата на пловдивските селата Йоаким Груево, Марково и Скобелево, съобщиха от компанията.

И за трите случая на място са извикани екипи на полицията, които са издали констативни протоколи. Единият от фургоните е иззет. По случаите се води разследване.

Дружеството очакват органите да разкрият собствениците на фургоните, за да може да им бъде издадена фактура за незаконно консумираната електроенергия.

EVN започва разяснителна кампания с кметовете от малки населени места, за да изостри вниманието им към проблема и да елиминира този тип кражби на електроенергия.

И за трите случая е характерно, че фургоните с копачките за криптовалута са монтирани в покрайнините на селищата, за да не бъдат забелязани от местните жители в селото, и са присъединени незаконно към трафопостове.

Копачките на криптовалута потребяват голямо количество електроенергия, тъй като използваните компютри концентрират голяма изчислителна мощност, напомниха от електроразпределителното дружество.

Оттам уточниха, че дейността "копаене на криптовалута" не е забранена от закона, но трябва да се заплаща използваната за нея електроенергия.