Криптовалутата биткойн използва електричество за една година, равно на потреблението на Швейцария, съобщава Би Би Си. Измерването е благодарение на инструмент, разработен от университета в Кеймбридж, който сравнява изпозлването на електрическата енергия на биткойн с други обекти.

Инструментът изчислява, че биткойн използва седем мегавата електричество на година, което е 0,21% от световния резерв.  Това е равно на електричеството, което ще произведат 7 атомни централи.

Единият от създателите на инструмента обясни, че целта е да се покажат нагледни сравнения, за да добият хората реална представа. Резултатите идват благодарение на серия от изчисления, които са базирани на т.н миниращи машини, които следят трансакциите на биткойн.

Енергийният експерт на биткойн Алекс де Врай посочи, че криптовалутата генерира по-малко от 100 милион финансови трансакции на година, а средно финансовите институции по света обработват 500 милиарда трансакции.

Въпреки това биткойн използва повече електрическа енергия отколкото всички банки на света. Това означава, че 22 мегатона въглероден диоксид попадат във въздуха всяка година.