Евгения Банева остава в ареста, реши специализираният съд. Според съда е налице реална опасност тя да се укрие или да въздейства върху свидетели.

Затова беше отхвърлена исканата от нея промяна в мярката за неотклонение в по-лек режим, като домашен арест или подписка.

Преди старта на делото Банева коментира пред журналисти, че условията в килията й са “потресаващи”, и според нея ще бъде интересно, ако ѝ позволят да води кампания за евродепутат от ареста.

„Може пък да се получи интересно, ако ми позволят да си водя кампанията от килията, за да може обществеността да види в какви условия пребивават арестантите, презумирани като невинни до доказване на противното”, заяви Банева.

Снимка: БГНЕС

Тя отрече да е търсила убежище в друга държава от килията, както и да е била в контакт с децата си. По думите ѝ килията ѝ няколко пъти е била щателно обискирана и ако е “имало нещо, което да бъде открито, то е трябвало да бъде открито”, коментира Банева по повод информацията, че е имала телефон в килията и е искала да изпрати децата си в Русия. „Абсолютно отричам да съм била в комуникация с моя съпруг”, обясни Банева.

Според Мария Дойчева от спецпрокуратурата обаче съдебно-компютърната експертиза е безусловен факт. „Нейните съобщения с децата и с мъжа ѝ също са факт, разговорите с представителите на руската страна също”, коментира Дойчева.

След промяна в Изборния кодекс Банева не може да излезе от ареста с аргумент, че иска да води кампания за евровота.

Ако обаче Банева започне такава процедура, „прокуратурата няма да пречи тя да провежда активна кампания и да търси подкрепа от евентуални избиратели”, заяви Мария Дойчева от спецпрокуратурата.

Снимка: БГНЕС

Бизнесменът Николай  Банев и съпругата му Евгения бяха задържани в Ница в края на октомври миналата година след издадена от българските власти европейска заповед за арест във връзка с разследване на спецпрокуратурата за приватизацията на „Полимери” – Девня.

Снимка: БГНЕС

Разследването е за укриване на данъци, финансови машинации и сговор за престъпления в чужбина.