Обвиненият в източването на приватизирани предприятия бизнесмен Николай Банев е комуникирал тайно от ареста с руски лобисти, с които заедно са планирали медийна и политическа кампания в негова защита. Това обяви в студиото на „Тази сутрин” зам.-главният прокурор Иван Гешев.

„Г-н Банев не може да предизвика съчувствие в мен, преди няколко дни в килията му в кутия от натурален сок беше намерен телефон, какъвто няма право да ползва в ареста. Извадена е експертиза и се вижда комуникация с руски лобисти, неофициални представители на руската държава”, посочи обвинителят.

По думите му в съобщенията било коментирано създаването на Евразийска народна партия в България, която да защитава чужди интереси, като срещу това Банев и семейството му трябвало да получат убежище в Русия, адвокатска защита в Страсбург, медийна кампания в негова подкрепа и „хибридна война” срещу прокуратурата, която да започне от „конкретен известен български журналист”.

Снимка: Ладислав Цветков

„Това е предателство към собствената държава”, обяви Иван Гешев и допълни, че телефонът е приобщен към досъдебното производство.

Защо са обвинени Баневи сега и защо няма подведени под отговорност високопоставени държавни чиновници от времената, в които семейството е придобило голям брой предприятия? „Този период е много отдалечен и много малко престъпления покриват давността”, отговори Гешев.

Според него няма произвол при ареста на Баневи точно преди качването им на самолет за България, като преценката в случая е била на френските власти, които са действали по международна заповед за задържане. „Ако нямахме доказателства, мислите ли, че френският съд щеше да ги екстрадира в България?”, запита зам.-главният прокурор.

Обиските в адвокатски кантори – заради олигарх

Отново руска връзка видя Гешев и в готвения протест на адвокати след обиските в кантори и частни домове. Прокурорът подчерта, че когато някой е свързан с престъпна дейност, професията му не може да бъде повод да не бъде проверяван.

„Става въпрос за организирана престъпна група, която се занимава с пране на пари, част от транзакциите, които проверяваме, имаме данни, че са стигнали до офшорни дружества, които са на руски олигарх, който е в санкционния списък на ЕС и САЩ. Съзнавайки какво ще се случи, въпреки че имаше основания за неотложност, поискахме разрешение от съда да бъдат претърсени определени адвокатски офиси и лични домове (…) Резултатът е, че единият от това адвокатско дружество има трето обвинение по трето дело”, обяви Иван Гешев.

Става дума за адв. Караделиев, който иначе защитава Емилиян Гебрев („Емко”) и Цветан Василев (КТБ). Той отговаря още по дела, свързани с акцизни стоки и с укриване на материали по случая с „Корпоративна търговска банка” в адвокатски кантори.

„Подозирам, че протестът на адвокатите почива на недостатъчна информация за повечето, а за тези, от които изхожда, е въпрос на защитна позиция – атаката е най-добрата защита”, коментира зам.-главният прокурор.

Политическо-медийна групировка била зад Иванчева

Зам.-главният прокурор отново защити действията на подчинените си по отношение на отстранената кметица на „Младост” Десислава Иванчева.

„Всички, за добро или лошо, видяха как протекоха нещата. Въпреки това, че стана пред цяла България, се твърди, че парите са подхвърлени. Подсъдимите имат право да се защитават по всякакъв начин, включително и да лъжат. И аз, и Вие бихме се защитавали по същия начин, дори по-активно, ако ни грозят 30 г. лишаване от свобода”, подчерта Гешев.

Той посочи, че изтеклите контролирано в медиите СРС записи според наблюдаващите прокурори съответстват на това, което е в делото. Как обаче са проследени разговорите между сочения за посредник Петко Дюлгеров и Десислава Иванчева? „Със СРС, които не са по г-н Петко Дюлгеров, а по много други места”.

Според Гешев зад Иванчева стои „политическо-медийна групировка”, която я е припознала за свое знаме. За лошите условия в ареста отговорът му беше следният: „А българските пенсионери, които живеят при 3 пъти по-лоши условия? Държавата не им ли дължи топла вода, храна всеки ден, ток – в момента сега сигурно умират от глад!”.

Нямало значение кой е снимал Ценко Чоков

Зам.-главният прокурор видимо се разгневи от въпроса дали негови охранители са снимали бившия кмет на Галиче Ценко Чоков в ресторант по времето, когато е трябвало да е под домашен арест.

Снимка: bTV

„Правилният въпрос не е кой е направил снимките, а защо г-н Чоков не е на носилка, защо не е с бастуни и защо не е при зъболекаря си – а не кой е изпълнил гражданския си дълг. Ако в Германия някой наруши правилата за движение, 20 души се обаждат в полицията и го глобяват”, заяви Иван Гешев.

По думите му официалната версия е, че Чоков е установен при рутинна проверка на полицейски служители в ресторанта. Кой е подал сигнала той не знае.

Снимка: bTV

„Напоследък и аз не ходя по ресторанти, защото може да ме снимат – има телефони, когато отидеш на публично място, всеки може да те снима и не нарушава нищо. Браво на този, който снима, изпълнил е гражданският си дълг, дал е възможност на българските граждани да видят как се изпълняват мерките „Домашен арест” в България”, подчерта Гешев.