Напрежението около това кой да оглави Българската народна банка ескалира. БСП поиска да посредничи между „Продължаваме Промяната“ и „Има такъв народ“, които все още не са оттеглили кандидатите си за поста – депутатите Андрей Гюров и Любомир Каримански.

Появи се твърдение, че премиерът Кирил Петков се е обадил на номинирания от ИТН Каримански, за да му предложи пост в Световната банка.

Неофициално за БНБ вече се търси финансист с международен опит, а двамата кандидати ще бъдат оттеглени с мотива, че са политически фигури.

Тонът между двете партии в управляващата коалиция е изострен от седмици.
Конфликтите за БНБ, но и за ветото върху Северна Македония, изпращането на военна помощ за Украйна засега ескалират.

Корнелия Нинова деликатно разкри, че само „Продължаваме промяната“ са готови да оттеглят кандидата си за гуверньор на БНБ, но от ИТН не са склонни.

В интервю пред „Дарик радио“ вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев посочи неизвестен детайл от биографията на Любомир Кримански.

„Той самият каза, че е сложил подписа си под документ, с който 1 млн. лева на вложител на банката, на която той е бил изпълнителен директор, са били откраднати“, заяви Василев.

Нинова отрече да е обсъждан вариант Каримански да оглави БНБ, Даниел Лорер да стане външен министър, какъвто беше първоначалния вариант на кабинета.

От „Има такъв народ“ отказаха коментар, а председателят на Народното събрание Никола Минчев обяви, че до разпад на коалицията няма да се стигне.

„Не мога да прогнозирам дали всички ще се обединят около това решение или не. Ако се стигне до подобен ход, това би намалило напрежението“, каза в интервю за „Тази събота“ Минчев.

Според Нинова правителството може да бъде застрашено от инфлацията и ниските доходи. За първи път тя каза, че ако останалите три партии в коалицията искат да изпратят военна помощ на Украйна, трябва да я сменят от поста министър на икономиката и индустрията.