„Ние положихме усилия и ще продължим да полагаме в разговори с двете спорещи страни – на колегите от „Има такъв народ“ и „Продължаваме промяната“, да ги убеждаваме да оттеглят и двете кандидатури и да пристъпим към предложение, единно за коалицията. Човекът трябва да е банкер, уважаван от банкерски среди, със сериозен опит и сериозна международна подкрепа“.

Това заяви лидерът на БСП и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова по повод скандала около избора на управител на Българската народна банка (БНБ).

Левицата няма да предлага човек за поста, категорична е Нинова.

БСП продължава да е против предоставянето на военна помощ на Украйна.

„БСП категорично се обявява, както и досега, против износът на оръжие, боеприпаси и стоки и технологии с двойна употреба за Украйна. Освен, че за нас това означава ангажиране на България във войната, това е и ценностен избор. Виждам, че често ни провокират, че не правим правилният ценностен избор. Няма по-висша ценност от мира и няма как да искаме мир, когато снабдяваме някоя от страните с оръжия за война. Всяко ново оръжие означава нови ранени и нови убити“, заяви лидерът на партията.

Нинова препотвърди и позицията на партията за евроинтеграцията на Северна Македония – преговорите за ЕС да започна само след изпълнение на договора да добросъседство с България като изтъкна, че социалистите няма да допуснат по никакъв начин промяна в тази позиция.