За пръв път македонският епископ Яков ще лети с българска правителствена делегация до Светите земи, където в Йерусалим ще бъде измолен Благодатният огън.

Тази година, петнадесета поред, Благодатният огън ще бъде донесен от старозагорския владика Киприан, който е и ръководител на Комисията за уреждане на статута на Македонската православна църква-Охридска архиепископия (МПЦ-ОА).

Решението македонски епископ да се присъедини към нашата делегация беше взето на 3 април по време на срещата на митрополит Киприан с българския министър-председател Бойко Борисов, припомня БГНЕС.

Всяка година в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим се стичат хиляди вярващи в очакване на Небесния огън, който се спуска от небето над гроба на Исус Христос. Този огън в първите минути след запалването има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.

Благодатният огън ще бъде пренесен в пет скъпи огнеупорни фенера. Четири от тях ще бъдат предадени на главния секретар на Светия синод, а петият продължава с правителствения "Фалкон" до Скопие. Нашите православни братя от Македония за втори път ще получат огъня с помощта на Българската православна църква.

От летището Благодатния огън ще бъде занесен в Синодалната палата, където в 23:30 часа ще бъде предаде на патриарх Неофит за богослужението в храм-паметника Св. Александър Невски.

Православната църква почита днес Велика събота - последния ден от Страстната седмица, предшестваща Великден.

На Велика събота се отбелязва погребението на Господ Исус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината - ада. Когато Господ Исус Христос издъхнал като човек, тялото му било положено в гроба. Душата му слязла в ада, победила го и освободила пленените там души. На третия ден душата и тялото отново се съединили и тялото възкръснало от мъртвите.
Велика събота е свързана и с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и от жените, носещи миро.