На Разпети петък православната църква отбелязва кръстната смърт на Иисус Христос. Днес е най-тъжният ден от годината за православните християни, които се прекланят пред саможертвата на Спасителя, с която Той изкупи греховете на цялото човечество.

Снимка: Ладислав Цветков

Богослужението се извършва пред масата с Плащаницата, изобразяваща Христовия гроб.

Хиляди вярващи преминаха под нея като символ на преклонение, съпричастност и смирение пред земната смърт на Спасителя и това, че той се превърна в изкупителна жертва за цялото човечество, за  греховете на всеки един от нас.

Снимка: Ладислав Цветков

Патриарх Неофит участва в ритуала, който се извършва пред Светата Плащаница. Тя символизира платното, с което е обвито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста.

Това богослужение се извършва във всички православни храмове в цялата страна. По-рано днес патриарх Неофит пръв целуна и се поклони пред Светата плащаница в храм "Света Неделя". След него вярващите също преминаха под нея и се помолиха пред Христовото разпятие.

„Нека да се вдъхновим от величието на Спасителя, на Неговия подвиг, за който сме честити като православни християни да го имаме като пример в живота”, каза патриарх Неофит.

Снимка: Ладислав Цветков

Утре в православните храмове се отслужва Света Василиева литургия. Вечерта около 20 ч. очакваме в България да пристигне Благодатният огън.

Църковна делегация начело със Старозагорския митрополит Киприан ще донесе Божествената светлина от Йерусалим. За първи път в делегацията ще бъде и представител на Македонската православна църква.