162 са новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа. Eдинствените незасегнати области са Габрово и Видин. Във всички останали региони вчера има поне по един доказан нов случай. Най-много са в София и Благоевград - 28 и 22-ма.

Общо положителните проби са 4,2% от близо 4000 теста.

Експертите изчисляват, че репродуктивното число в момента е 1,4. Тоест, група от 25 болни от COVID-19 в контакт със здрави хора биха заразили други 26.

Така изводът е, че епидемията у нас се разпространява бавно.

За сравнение - на 8 юли, когато беше отчетен абсолютния рекорд по новозаболели – 25 души биха заразили 34 други. 

Според човека, който прави прогнозите в щаба - професор Витанов, как ще се развие коронавирусът у нас има два сценария за септември.

Ако част от хората станат по-предпазливи и спазват правилата за дезинфекция, дистанция и дисциплина - новите заразени ще са около 5000.

По-лошият сценарий е скокът да е с 9000, или общо 25 хиляди.

Нужни ли са нови мерки?

Вече всички знаем, че с настъпването на есента и сезонните вируси ситуацията с епидемията ще се усложни.

„Коронавирусът ви отваря дупка в имунната система и оттам нататък после каквото влезе в тази дупка може да ви довърши, ако не сте във форма. Аз ще разчитама на хората, на по-добрата част - на жените, на дамите, които се надявам, че ще накарат подопечните си съпрузи и дечурлига да си мият ръцете и да спазват мерките“, заяви проф. Николай Витанов, ръководител на екипа за анализи и прогнози към щаба.

Само така може да се сбъдне добрият сценарий. Малко вероятно е системата да се претовари с още 34 000 новозаразени само за месец, според проф. Витанов.

„Здравната система е добре подготвена. Ако бях аз, щял да дам един медал на Кантарджиев, Мутафчийски и на Кунчев.

На въпроса заседавал ли още щабът и вярно ли е, че ген. Мутафчийски си е тръгнал, както много хора твърдят, проф. Витанов каза:

„Ами, вижте сега, той беше залят с какво ли не. Така, че хората си работят, а пък какво ще става оттук нататък - ще видим. Може да се случи така, че генерал Мутафчийски да се върне“.