За риск от епидемия от морбили, предупреди председателят на Надзорния съвет на здравната каса д-р Михаил Околийски.

Лични лекари се оплакват, че родителите не спазват имунизационния календар и не ваксинират децата си.
Според имунизационния календар първата ваксина срещу морбили се поставя, когато детето е на тринадесет месеца.

„Смятаме, че от медицинска гледна точка е полезно. Колкото повече деца бъдат ваксинирани, толкова по-малък е рискът за останалите да се разболеят“, казва бащата на дете, което ще бъде ваксинирано.

За да няма епидемия от морбили процентът на ваксинирани деца трябва да е 96. В последните години у нас той е около 78%, което не е достатъчно, за да бъдат децата ни защитени, обяснява общопрактикуващият лекар д-р Деница Даскалова.

„Морбили е едно изключително агресивно инфекциозно заболяване с много тежко протичане. Много често води и до усложнения - включително смърт. Ако ние защитим нашите деца и себе си, тренираме имунната си система чрез ваксинация, ние не поемаме риска да имаме негативите от заболяването“, категорична е лекарката.

В световен мащаб също има проблем, предупреждава Световната здравна организация. По нейни данни след COVID епидемията 40 млн. деца не са имунизирани, което е рекорд.

„Всеки сам си преценява - не мога да давам съвети, но ми се струва, че ако повече деца се ваксинират, по-малко ще се разболяват“, казва още бащата на детето.

Морбили е дребна шарка, която започва като грип, после се появява обрив, а телесната температурата може да достигне опасните 41 градуса.