Рекордно висок брой на заразени с морбили в Европа за последните 13 години.

За това сигнализираха от Световната здравна организация.

Ако през първата половина на 2018 г. са регистрирани 45 хил. случая на заболяването, то през първите шест месеца на тази година, те са двойно повече – 90 000.

В световен мащаб заболелите са 365 хил. най-високата регистрирана стойност от 2006 г. насам.

Четири европейски страни, за които се смяташе, че са свободни от морбили, отново са в групата на страните, които се борят с вируса. Вирусът се завърна в: Гърция, Великобритания, Чехия и Албания.

В средата на август 29-годишен служител на летището във Варна беше приет в Инфекциозната клиника в града. Бил неимунизиран. Вторият пресен случай у нас е на 4-годишно момиченце, за което има съмнения, че не му е направена ваксина.

От началото на 2019 г. до август у нас са регистрирани рекордните 1134 случая на заразени.

Пикът беше през февруари, когато вирусът удари най-тежко София-област, София-град, Благоевград и Кюстендил.

„Повече от ясно е, че причината за възникване на тази ситуация у нас е разколебаването в имунизациите”, коментира главният епидемиолог на държавата д-р Ангел Кунчев.

”Категорично има семейства, които получават погрешна информация не само за сериозността на заболяването, но и за ефикасността на ваксините и безопасността им. В тази дезинформация виждаме голяма заплаха”, твърди и Кейт Обрайън, директор на отдела за васкинация към СЗО.

В средата на септември Здравното министерство започва имунизация на около 25 хил. деца от рискови групи в Монтана, Пазарджик, Пловдив, Сливен.