1134 случая на морбили са регистрирани у нас от февруари до 8 август тази година. Това каза в предаването „Тази сутрин” бившият национален консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова.

Макар че беше поканена да коментира западнонилската треска и превенцията против разпространението на вируса, тя обърна внимание, че епидемията от друго инфекциозно заболяване – морбили, продължава да се разпространява и то в летния сезон, което не е типично. Данните сочат, че на седмица се регистрират около 20 нови случая.

„Засегнатите в София-град и София-област са към 700. Предимно са деца до 9-годишна възраст – 80%. Това означава, че тези деца на са ваксинирани. Факт е, че в България има епидемия от едно сериозно заболяване, което е ваксинопредотвратимо и аз бих искала да апелирам към всички да обърнат внимание на този проблем, защото това е истински проблем. България беше сертифицирана, че е ликвидирала това заболяване и сега отново такъв голям брой заболели показва, че има проблем с имунизациите у нас”, посочи проф. Кожухарова.

Що се касае до западнонилската треска, тук епидемиологът успокои, че няма място за тревога. За да се избегне потенциално заразяване, трябва да се използват репеленти, замрежване на прозорците и предотвратяване на фактори, допринасящи за събирането на комари, като например застоялата вода.

Най-сериозното усложнение от заразяването с вируса е засягане на централната нервна система, което обаче било изключително рядко.

„Може да стане смъртоносна в много редки случаи – под 1% при хората, при които въобще се развива това заболяване. Характерно за тази инфекция е, че е преобладаващата част от хората, като се срещнат с вируса, изобщо не реагират по никакъв начин – няма никакво заболяване. По-висок е рискът при хората над 60-годишна възраст”, каза проф. Кожухарова.