Епидемичен взрив от COVID-19 на кораб на пристанище Бургас констатираха здравните власти. Първият заболял е с оплаквания от 7 юли – отпадналост, кашлица, температура.

На 14 юли той е транспортиран до УМБАЛ-Бургас за изследване и преглед, като му е направен бърз антигенен тест за COVID-19, който е с положителен резултат. Той е хоспитализиран в инфекциозно отделение на лечебното заведение.

На 15 юли е организирано изследване с PCR тестове на останалите 19 лица от екипажа на кораба. 11 души от персонала са с положителен резултат. Издадени са предписания за изолацията им за срок от 14 дни.

Общото им състояние се проследява ежедневно. Трима от заразените са с температура и кашлица. Контактните лица от екипажа са без оплаквания.

На 18 юли приетият в болница член от екипажа е приведен в интензивното отделение на болницата в Бургас, а на следващия ден е починал. 

На 19 юли друг човек от екипажа с положителен тест за COVID-19 е хоспитализиран със затруднено дишане и влошено общо състояние. 

Екипажът е от филипински граждани. Корабът пристига на пристанище Бургас на 14 юли и трябва да отпътува на 23 юли.

Последното пристанище преди акостиране в Бургас е ОАЕ на 27 юни. На 7-8 юли корабът преминава Суецкия канал, което налага качване на пилот на кораба. Екипажът се състои от 20 души. 

Няма опасност от разпространение на инфекцията на брега, тъй като плавателният съд е поставен под карантина, уверяват от здравната инспекция.