Възможностите за повече инвестиции от Катар в България бяха в центъра на разговорите на емира на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани с президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов.

Емирът е на държавно посещение у нас по покана на българския президент.

Снимка: БГНЕС

Двамата държавни глави обсъдиха редица проекти от взаимен интерес в сферата на земеделието и производството на храни, транспортната инфраструктура, енергетиката, науката и образованието, спорта, съобщиха от прессекретариата на президента.

Те посочиха, че утвърждаването на България като регионален център на информационните технологии в Югоизточна Европа и бързото развитие на телекомуникациите и туризма създават предпоставки за привличането на инвестиции от Катар.

Снимка: БГНЕС

Проектът за изграждането на Институт за устойчиво развитие в България с технология от ЦЕРН, в който да бъде създаден и център за лечение на онкологични заболявания с адронна терапия и обучение на физици, е бил откроен като особено перспективен по време на пленарните разговори на официалните делегации на двете държави.

Страната ни има интерес да използва и опита на Катар в изграждането на интермодални пристанища, както и за привличането на инвестиции в изграждането и развитието на инфраструктура у нас, е било подчертано на срещата.

Обсъдени са и усилията на България за енергийна диверсификация и доставки на природен газ за страната ни от Катар, се посочва в съобщението.

Обменът на инвестиции и опит в сферата на земеделието и изграждането на земеделски ферми у нас, които да реализират своята продукция в Катар, е бил отбелязан като особено перспективна сфера от взаимен интерес.

Снимка: БГНЕС

Фокус на разговорите между Ал Тани и Борисов бе поставен върху възможностите за повече инвестиции от Катар в България, както и инфраструктурните проекти за свързаност на Балканите и Европейския съюз.

Борисов посочи, че между двете страни вече има няколко добри за бизнеса и свързаността сделки, но е дошло времето да се поставят по-амбициозни задачи в сферата на инвестициите.

Снимка: БГНЕС

Договорихме се, че вече не бива да губим време в говорене, трябва да работим. Затова обсъдихме няколко стъпки за сближаването между нашите две страни и по-конкретно в сферата на инвестициите, е каза емирът на Катар.

По време на срещата на специална церемония са били подписани и три меморандума за сътрудничество в областта на енергетиката, образованието и младежта и спорта.

Първият позволява двете страни да си сътрудничат при изграждането на нова инфраструктура за доставки на втечнен или компресиран природен газ от Катар за страната ни и региона на Югоизточна Европа. България и Катар ще подкрепят участието на своите национални енергийни компании в съвместни проекти в областта на проучването, добива, преноса и дистрибуцията на въглеводороди. Те ще разгледат конкретни варианти за съвместни дейности, включително чрез създаване на смесена компания или други механизми.

„С моя приятел емирът Тамим, така се разбрахме да се обръщаме за по-кратко… Интересът, който колегите имаха към нашите курорти и зимни, и летни, моят съвет беше и с летища около тях да инвестират, за  да може действително ризорти да направиме”, каза Бойко Борисов.

„Както вие споменахте, ние се разбрахме да си говорим директно на имена, приятелю Бойко. Договорихме се за няколко стъпки на сближаване между двете ни страни в частност в сферата на инвестициите и аз много се надявам тези проекти да бъдат успешни”, каза шейх Тамим Бин Хамад Ал-Тани.