„Няма успешна превенция без предварително да се правят тренировки, учения и да се отработва взаимодействие“. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов на учението на Столична община за защита при бедствия „Сила 23“, което се проведе на територията на столичния район „Люлин“ при спазване на всички правила за безопасност.

Началникът на отбраната подчерта важността на превенцията при реакцията и овладяването на последствията от кризисни ситуации. Според него не трябва да се отработват определени мероприятия едва след възникването на дадено събитие, а напротив – далеч преди това.

„Нито една структура не може да се справи сама в такива ситуации“, категоричен бе адмирал Ефтимов и отново отбеляза необходимостта от взаимодействие и съвместни тренировки между държавните органи.

Като пример той посочи, че всички институции в държавата са създали предпоставки да бъдат успешни при помощта след земетресенията в съседна Турция.

Той припомни, че през октомври 2022 г. Българската армия е подпомогнала участието на модул от Столична община за издирване и спасяване в градска среда в учението „BALANCE – Мащабно управление на земетресенията на Западните Балкани чрез съвместни дейности по трансгранично сътрудничество“ в Черна гора.

Министерството на отбраната се включи с личен състав и техника от 38-ми батальон за ядрена, химическа, биологическа защита и екология (ЯХБЗиЕ) – Мусачево от състава на Сухопътните войски.

Военнослужещи с два специални автомобила отработиха задачи по ядрена, химическа и биологическа защита. На статичен дисплей бяха показани отбранителни продукти за радиационно и химическо разузнаване.

В учението се включиха и експерти по реагиране при бедствия от Щаба на отбраната, два медицински екипа с реанимобили от Военномедицинска академия за подпомагане на дейността на Министерството на здравеопазването, както и Служба „Военна полиция“.

Демонстрациите на съвместни действия наблюдаваха кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, директорът на ГДПБЗН главен комисар Александър Джартов и представители на други държавни структури.