"Офроуд "7-те Рилски езера" се затваря. Ние сме Министерство на околната среда и водите (МОСВ), опазваме природата, а не издаваме лицензи и не узаконяваме незаконна дейност за превоз на пътници". Така министърът на околната среда и водите Емил Димитров коментира забраната за навлизане на джипове в Рила. Шофьорите, които превозват туристите и организират офроуд разходки, обявиха, че се готвят за протест заради забраната.

Днес министърът направи първа копка за изграждането на Контролно-информационен пункт "Седемте Рилски езера" в района на хижа "Рилски езера" на територията на Национален парк "Рила", съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

Снимка: БГНЕС

Министърът е обяснил, че пътят, по който досега са се качвали джипове да превозват туристи, е сервизен и движението на МПС по него може да бъде ограничавано и да бъде разрешавано от РИОСВ и НП "Рила" и ще се допуска само в извънредни случаи - при пострадали лица, при пожари и горско-стопанска дейност.

Според Димитров в Рила никога не е предвиждано да има асфалт и бетон и такъв няма да има, а багери и булдозери нямат място горе. 

Новият пунк, който ще се изгради в Рила, ще има две основни функции - информационен център, за да може туристите да се запознаят какво и къде може да видят; база на Планинската спасителна служба при БЧК за осигуряване на целогодишно дежурство от планински спасители.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!