От утре забраняват джиповете край Рилските езера. Това става чрез специална заповед на министъра на околната среда и водите.

От години джиповете минават по единствения път към Седемте рилски езера. Трасето е през горска територия до 17-ия стълб на седалковия лифт към хижа "Рилски езера". Представихме се за туристи и се возихме с един от джиповете, които предлагат превоз. Ето какво заснехме ден преди новата забрана.

Офроуд разходка до езерата срещу 30 лева. Тя обаче приключва до 17-ия стълб. Оттам нататък туристите продължават пеша към хижа „Рилски езера“. И нагоре личат следите от гуми. Пътят до границата с Национален парк Рила е общински.

От 17-ти стълб нагоре охраната на парка спира джиповете, но само до края на работния им ден.

Ако има желаещи, се организират и офроуд разходки вечер, разказват шофьорите.

"Денонощна охрана няма как да има, това е в нарушение на условия на труд, 8-часов работен ден, то няма и смисъл, през нощта няма туристи", заяви Красимир Андонов, директор на Национален парк „Рила“.

„Ние караме незаконно, поради това, че не искат да работим законно. Примерно, кметът би трябвало да ни даде разрешителни. Има хора за джип, има за лифт, има и пешеходци много. Хората избират джип, лифт или пеша да ходят“, каза Кирил Здравков.

Преди дни екоминистърът се закани да спре нерегламентирания превоз на пътници до езерата. От екоминистерството заявиха, че с новата заповед от утре джиповете в Рила трябва да спрат.

Темата продължаваме и утре в предаването "Тази сутрин".