Остра позиция от председателя на Комисията по енергетика в Народното събрание Радослав Рибарски. В предаването „Тази събота“ по bTV той заяви, че страната ни ще наложи вето, ако не получи отсрочка от ембаргото на Европейския съюз срещу руския петрол.

Според Радослав Рибарски за България трябва да важат същите аргументи като за Унгария и Словакия по отношение на искането за отсрочки от ембаргото на Европейската комисия върху руския петрол. Причината - рафинерията в Бургас е настроена технологично за преработка на руски нефт. До края на следващата седмица ще имаме отговор от ЕК за нашето искане, а София ще настоява за двегодишна дерогация от санкциите.

Според председателя на енергийната комисия в парламента,  кабинетът е решен да направи всичко възможно България  да не подкрепи санкциите на Брюксел, ако не получи отсрочка. Мнение, което защити и председателят на Българската петролна и газова асоциация.

Преди дни изключения за София поиска и вицепремиерът Нинова. Днес последваха реакции от партиите. „България, въпреки че има приистанище, на което да получава руски суров петрол от сорта „Урал”, който се преработва в „Нефтохим”. Това е много сериозен аргумент да поискаме и ние дерогация”, каза Иван Хиновски от „Има такъв народ“.

„Европейската комисия да участва в комбинирането на страни, които заедно да купуват петрол - това ще намали цените, тоест трябва пакет от мерки“, каза Мартин Димитров от „Демократична България“.

Според опозицията от ГЕРБ-СДС отговорът трябва да се търси в комисионните. „За разлика от газа, в петрола не могат да се вкарат посредници. „Лукойл” е частен и не могат да си назначат директор и да вземат десетки милиони на месец комисионни. Затова в случая с петрола, властта не се прави на „ястреб”, а се държи като обикновен бройлер”, написа Делян Добрев.

От „Възраждане” пък са убедени, че „България изобщо не трябва да се съобразява с Европейската комисия по темата”.

От ДПС запазиха мълчание.

Премиерът Кирил Петков заминава в понеделник на работно посещение във Вашингтон. Във фокуса на разговорите ще бъдат мерките за енергийна независимост и сигурност на България след едностранното прекратяване на доставките на газ от „Газпром”. Премиерът Петков ще постави въпроси от дневния ред на България в контекста на руската агресия в Украйна.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!