Повдигнаха обвинение за пране на пари срещу депутата от левицата Елена Йончева. Новината съобщиха от прокуратурата и уточниха, че разследването срещу нея е за извършени финансови операции с пари, за които има съмнение, че са присвоени от КТБ.

Още в края на миналата година главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на Елена Йончева заради разследване за пране на пари в особено големи размери, след което тя сама се отказа от него.

За bTV Елена Йончева заяви днес, че обвинението е абсурдно и допълни, че правителството и Бойко Борисов са започнали „да използват създадената и контролирана Специализирана прокуратурата за сплашване, заплаха и публично унижение на своите противници”.

По-късно тя повтори тезата и на личната си страница във "Фейсбук".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че подкрепя Елена Йончева и застава твърдо зад нея. "За мен няма съмнение, че това се прави заради нейните смели журналистически разследвания на кражбите на властта и приближените им фирми", отбелязва Нинова

В хода на разследването е установено, че на 17.04.2012 г. че, едноличният собственик на капитала на „Авторска телевизия“ ЕООД Елена Йончева е взела решение представляваното от нея търговско дружество да учреди съвместно с офшорна компания „Далий Трейдинг Лимитид“ дружество с ограничена отговорност и с наименование „Офроуд“ ООД.

На 20.04.2012 г., представляващите „Далий Трейдинг Лимитид“ също са взели решение за учредяване на това съвместно дружество с „Авторска телевизия“ ЕООД. В решенията на управителните органи на двете търговски дружества е посочен размера на капитала на новосформираното „Офроуд“ ООД – 10 000 лв., разпределен в 100 дружествени дяла, всеки един с номинална стойност 100 лв. Всеки от учредителите, при разпределението на капитала записва по 50 дружествени дял,а с обща номинална стойност в размер на по 5000 лв.

Учредителното събрание е проведено на 23.04.2012 г., като за управител и представляващ на новоучреденото търговско дружество „Офроуд“ ООД е избрана Елена Николова Йончева. В това си качество, тя е сключила с КТБ АД Рамков договор за платежни услуги за ЮЛ и ЕТ. Определена е като единствено лице, което има право да се разпорежда със сумите по сметките на „Офроуд“ ООД. На 20.06.2012 г. и 22.06.2012 г. по разплащателната сметка на „Офроуд“ ООД са постъпили договорените суми, включително и валутен превод в евро от „Далий Трейдинг Лимитид“.

Предстоят множество действия по разследването, свързани с установяване на начина на разпореждане с тези средства, както и спазване на разпоредбите на данъчното законодателство, посочиха тогава от обвинението.