Според експерти, един от вариантите за контрол върху работещите затворници са електронните гривни. Те обаче все още не са влезли в употреба.

250 гривни ще контролират част от престъпниците у нас, но... след месеци. Освен това, по неофициална информация, едва 50 от гривните са планирани за затворници, пуснати в по-лек режим.

„От 3 години все не се купуват от Главната дирекция "Изпълнение на наказанията". В петък разбрах, че са закупени, но все още се монтират”, коментира бившият зам.-министър на правосъдието Димитър Бонгалов.

След четири години и половина в затворите в Бургас и София за данъчни престъпления, Румен Кузманов има наблюдения от първо лице за това как се излиза на работа: „Това е по преценка на инспектора по социална дейност - той би трябвало да прецени риска на този, който излиза на външен обект”.

Според Бонгалов подобна „широка субективна свобода” създава рискове за корупция: „Витае тоя дух: Трябва да платите, за да отидете на работа, да ви сменят режима или да минете на предсрочно условно освобождаване”.

В разследване на bTV за Бургаския затвор в края на миналата година бивши затворници също разказаха за идентични схеми.

По темата работиха Лора Стаматис и Росен Цветков