Броени дни преди изборите, интересът на гражданите към програмите на участващите във вота политически партии е едва 52% - главно сред образовани, заможни и живеещи в столицата хора. Това показват данните от национално изследване на „Екзакта Рисърч Груп“ сред 1005 пълнолетни българи в 90 населени места.

Интерес към управленските планове на политическите сили заявяват по 70% от симпатизантите на ГЕРБ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“. Висок е интересът и сред подкрепящите БСП – 67%. За симпатизантите на „Има такъв народ“ и ДПС партийните програми не са толкова важни – 50% от подкрепящите партията на Слави Трифонов заявяват интерес, а при формацията на Мустафа Карадайъ процентите спадат до 44.

Сред симпатизантите на по-големите партии „Има такъв народ“ се отличават и с най-малка заинтересованост по отношение на състава на листите. Тази тема е следена от 62% от тях, докато при „Воля-НФСБ“ са 67%, 72% при ГЕРБ, 81% при „Изправи се! Мутри вън!“ и 90% при „Демократична България“. Средното за страната е още по-скромните 57,5%.

Социологическите данни и представянето в медийни дебати са следени от под 50% от анкетираните. Най-малко от проучванията се интересуват симпатизантите на ВМРО, „Демократична България“ и „Има такъв народ“, а най-много – тези на ГЕРБ, БСП и „Изправи се! Мутри вън!“. Диспутите са важни за столичани и за хората над 60 г., като по две трети от избирателите на ГЕРБ, БСП, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ проявяват интерес.

На този фон, 82,4% от българите заявяват, че се интересуват от честността на вота. Сред останалите 17,6% има главно хора, които няма да гласуват. Сред партийните симпатизанти на „Демократична България“, ГЕРБ, БСП, „Има такъв народ“ и „Изправи се! Мутри вън!“ интересът е около и над 90%.

Данните са от национално изследване за пълнолетното население на страната, което е проведено в периода 12-20 март 2021 г. със собствени средства на Екзакта Рисърч Груп. Интервюирани са 1005 пълнолетни лица в 123 гнезда в 90 населени места на страната.