Ако евроизборите се провеждаха в края на февруари, ГЕРБ биха ги спечелили с резултат от 22.2% от имащите право на глас българи, а БСП биха останали втори с 19.4%. Трети са ДПС с 6.9%, а четвърти са „Обединените патриоти” с 6.4%.

Това сочат данните от проучване на „Екзакта”. "Демократична България" биха получили 2.5%, СДС – 1.3%, Реформаторския блок, АБВ, ВОЛЯ и "Възраждане" – по 1%.

Към момента е трудно да се коментират шансовете на десницата, предвид неяснотите по формата, в който ще се явят на вота десните партии. Данните показват, че те имат по-малки шансове за добро представяне, ако се явят поотделно, отчитат социолозите.

28% от българите заявяват, че смятат да гласуват преференциално на предстоящите евроизбори. 15% пък не смятат да се възползват от правото си на преференциален вот. Сред твърдо решилите да гласуват на предстоящия евровот, желаещите да отбележат преференция са два пъти повече от нежелаещите.

Проучването на „Екзакта” е проведено в периода 19-28 февруари. По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни лица. Изследването се провежда в рамките на собствената изследователска програма на „Екзакта Рисърч Груп”.