Бизнесът очаква „галопираща инфлация“ заради цената на тока. На фона на галопираща инфлация в България, себестойността на хляба сe променя с часове.

Токът поскъпва, цените на стоките от първа необходимост растат и всеки, на всяка крачка усеща инфлацията. Тя обаче не е галопираща - или хиперинфлация, както я наричат икономистите. За да бъде такава, трябва да е от десетки до стотици проценти. Както беше няколко пъти в началото на 90-те и през 1997 г, по времето на Жан Виденов, спомня си писателят Нидал Алгафари.

„Помня как майки с деца се редяха на опашки и колко жалка картина беше тези млади хора да ги докараш да очакват някаква помощ“, казва той.

През 92-ра година в България пристигат помощи с няколко тира от Швейцария. Магазините опустяват, стоките свършват. 

„Това беше най-правилното раздаване, не се открадна нито един бонбон. Имаше един приятел, който оперираха и се наложи да яде и нямаше какво, та се наложи от тези храни да му взема, за да му дам. Такива са ми спомените, не са от най-хубавите“, спомня си Алгафари.

Румен Гечев е министър на икономическото развитие в правителството на Жан Виденов, когато за една година инфлацията достига до 489 процента.

„За галопираща инфлация говорим, ако расте със седмици, а не с месеци. Както беше 97-ма, когато разбойниците приватизираха държавата, както беше 91-ва, 90-та, но в момента няма основания за това, защото инфлацията е във величини, които са  под 10 процента“, обяснява Гечев.

Според икономиста Мартин Димитров сега инфлацията може да бъде овладяна, ако Евросъюзът и държавата ни вземат навременни мерки за енергоносителите.

„И както днес казвам, че няма сериозен риск за икономиката, утре може да не е. В България много хора бързат да увеличават цените. Преди да увеличиш цената, орежи ненужните разходи, оправи промените в бюджета и после да говорим за увеличаване на цените“, казва от своя страна икономистът Мартин Димитров.

Инфлацията може да доведе до неколкократно увеличение на цената на хляба, но цените, които се регулират от държавата или от общината - зависят от решението на политиците. Това е първата страница на вестник 24 часа от 8 октомври 1992 г. Билетът за градския транспорт става лев и петдесет. 29 години по-късно - след хиперинфлация и деноминация - през 2021 г. пътуваме в София за 1,60.