Финансова подкрепа за семейства с деца и добавка за пенсионерите до края на годината - около тези антикризисни мерки са обединени във властта, стана ясно след експертния коалиционен съвет в Министерството на финансите тази вечер.

Едва за 5 минути в края на срещата си финансовите експерти от коалицията са обсъдили анти инфлационните мерки за 2 млрд. лв., казаха участници в съвета.

„Обсъждане някакво много нямаше. Понеже в понеделник доста ги изяснихме тези мерки. Единственото, което се каза е кой от коалиционните партньори на коя от всичките мерки повече настоява”, каза Георги Ганев от „Демократична България“.

„От „Има такъв народ“ ще предложим 0% ставка за хляба, намаление на ставката за плодове и зеленчуци”, коментира Кирил Симеонов.

Всички пари, които може да се отделят, ще стигнат до българските граждани.

Стана ясно, че на съвета е представена структура на доклад за ползите и предизвикателствата от влизането ни в еврозоната. Такъв доклад обаче БНБ ще изготви най-рано след месец. Пред bTV бащата на валутния борд предупреди, че еврото ще има лоши последици за икономиката ни.

Управляващите смятат, че еврото ще ни помогне да сме пълноправен член на Евросъюза. „Има една много хубава поговорка. Ако не седиш на масата, си част от менюто. Ние не искаме да сме част от менюто, а искаме да седим на масата”, каза министърът на финансите Асен Василев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!