Министърът на околната среда и водите Емил Димитров проведе извънредна среща с директорите на Регионалните инспекции по околната среда и водите, на Басейнови дирекции и на 3 национални парка.

Причината е създалото се напрежение в системата след проведените акции, проверки и арести в басейнови дирекции.

Екоекспертите, които се срещнаха с министъра на околната среда и водите, са изразили сериозни притеснения. Те са обяснили, че не ходят спокойно на работа, а са притеснени.

Надявам се че сме хубави - утре може да ни разхвърлят всичките! - думите са на колеги на Цветелина Кънева след среща с министъра. Решиха да се снимат като за последно.

Според Емил Димитров проблемите с водохващанията са на регионалното министерство.

„Много са притеснени хората, те казват: „Има ли го това министерство, към затворническата администрация ли отиваме, всички проблеми, за които говорим – за тези водохващания, са проблеми на друго министерство. Ходя из града като престъпник, всяка сутрин гледам пред работата има ли бус да ме прибере, защото съм решил да пусна водата на гражданите““, каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Представителите на Регионалните дирекции поискаха да бъдат назначени още хора към екипите им, за да могат да си вършат работата. Те са категорични, че на тях не им се плаща извънредно, когато работят събота и неделя.

От Басейновата дирекция Черноморски район подчертават, че към настоящия момент Законът за водите дава възможност за регистриране на всички незаконни сондажи и срокът е ноември 2020 година. А тъкмо заради такова водовземане беше задържана Кънева.

Има много постъпили заявления за регистрация на сондажи, заяви Десислава Консулова, директор на Басейнова дирекция "Черноморски район".

Екоактивисти пък поставиха въпроса защо прокуратурата задържа само чиновника за незаконно водовземане, но не и нарушителя.

„Когато има някой, който е нарушил закона и някой друг, който не го е хванал, както е случаят с Пловдивската басейнова дирекция – на първо място да бъде прибран този, който е нарушил закона и е прибрал водата“, каза Димитър Куманов от сдружение „Балканка“.

От прокуратурата в Пловдив уточниха, че в този случай не става въпрос за длъжностно, а за друг тип престъпление, че тече разследване и не е ясно колко и какви обвинения ще бъдат повдигнати.