Маркировката на новоремонтирания участък от магистрала „Тракия“ в района на Стара Загора не отговаря на изискванията и е опасен за шофьорите.

Това твърди Европейският център по транспортни политики. Пътната агенция отказа коментар, но ще направи специална проверка по това обвинение.

Два месеца след ремонта Европейският център по транспортни политики изследва маркировката дали отговаря на евроизискванията.

Според експертите маркировката на един от най ключовите пътища в страната е не само неправилно поставена, но и не отговаря на стандартите за обратна светлоотразителност – нито на нощна, нито на дневна светлина.

Показват го пробите с рефлекометър.

„С други думи – маркировката е под всякаква критика и следва да бъде подменена гаранционно. Цели участъци от маркировката липсват“, казва Диана Русинова от Европейския център по транспортни политики.

Първите сигнали за проблемите неправителствената организация подава към АПИ преди месец.

„Няколко пъти чуваме оправдания, ефект – никакъв. Шофьорите продължават да карат по негодна маркировка, която при едно рязко влошаване на времето може рязко да застраши тяхната безопасност“, казва още Русинова.

От Пътната агенция отказаха поканата за интервю.

От отговор на въпрос изпратен към тях става ясно, че маркировката на прясно пуснатият в експлоатация участък никога не е измервана: „Институтът по пътища и мостове /ИПМ/, който е специализирано звено в АПИ, ще извърши измерване на показателите на положената пътна маркировка“, се казва в позиция.

Междувременно от АПИ разкритикуваха измерването от неправителствената организация: „Провеждането на нелегитимни измервания без въвеждане на временна организация за безопасност на движението е недопустимо и неприемливо“.

От фирмата изпълнила ремонта – „Автомагистрали“ ЕАД отказаха поканата за интервю и не отговориха на въпросите изпратени към тях.