На летище Русе започнаха експерименти за предизвикване на изкуствен дъжд. Досега са извършени два опита, финансирани от частна компания. На пръв поглед създаването на изкуствен дъжд не изглежда сложно. Нужен е оборудван самолет с реагенти, монтирани на крилата.

Те се възпламеняват от пулт в пилотската кабина. Димът от миниатюрните частици се свързва с водните пари в атмосферата и ги превръща в дъжд. Материалите, които се използват, са изцяло естествени.

„При минусови температури се работи със сребърен йодид, при плюсовите температури се работи с калциев и натриев хлорид. На една територия от 100 км засяваме някъде от порядъка на 10-15 кг и като се разпръсне, долу падат едни дребни прашинки“, обясни бизнесменът Христо Крушарски.

„Използваме т.нар. палки, това са палки, които горят на място. Има определен начин, по който се монтират палките. Поставят се така и се включват към клемите“, показа експертът Георги Налбантов.

Снимка: bTV

В Румъния са постигнати много добри резултати.

„Може би 40 процента увеличение на валежите“, обясни Налбантов.

Христо Крушарски е работил за предизвикване на валежи в Румъния, Аржентина и Дубай. В Обединените арабски емирства например засяват облаци от 90-е години на миналия век.

„Ако не започнем да работим сега, след 20 години може би ще бъде късно. Защото това не е паница с вода да я вземеш, да я напълниш и да я изсипеш. Иска се много работа, това е скъпо удоволствие“, коментира Христо Крушарски.

Снимка: bTV

Проектът за изкуствения дъжд изисква годишна инвестиция между 15 и 17 млн. лв. И се отплаща след поне 5 години. Затова ще се търси и помощ от държавата.