Експеримент на bTV нагледно показва как коронавирусът може да се разпространи. 

За първи път подобен опит правят от японската държавна телевизия съвместно със здравни експерти. Целта е да покаже какво би се случило, ако не спазваме хигиена.  

В експеримента използваме специален луминесцентен прах, както и ултравиолетова светлина. В опита се включва криминалистът Иван Савов. Подчертава, че веществото, което използваме, не крие риск нито за хората или за околната среда. Той уточни, че това е веществото, което се вижда на стрелките на ръчните часовници. 

Снимка: btvnovinite.bg
Експериментът ни не е научен и няма как да покаже точния въздушно-капков път на заразяване, по който коронавирусът се предава.

Снимка: btvnovinite.bg
Успява обаче да имитира контактно-битовия - другия начин за предаване на болестта чрез мръсни ръце или повърхности. 

“То влиза в състава на препарата, с който се белязват различни повърхности, пари, когато се касае за криминалистични нужди”, коментира още той.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите на експерта в случая не става въпрос само за COVID-19, но и за всякакви зарази, включително и хепатит.

Снимка: btvnovinite.bg

Разиграваме обичайна ситуация в произволно избрано столично заведение. Необходими са само няколко минути, неволни докосвания на различни повърхности или по кожата.

Резултатът - зацапвания по ръцете. Същото се получава и при здрависване. 

“Виждате без да искаме заразихме 5-6 обекта. Чашите, бутилката. Сега представете си как сервитьорът идва, оставя ги в мивката и е заразен. Гушка детето си, заразява него. То гушка баба си. И нещата се случват”, подчертава криминалистът.

Снимка: btvnovinite.bg

Епидемиолозите предупреждават: рискът от заразяване на закрито е по-голям заради по-тесните пространства и докосването на различни повърхности.