От понеделник на техническите прегледи ще получаваме екостикери какви вредни емисии отделят колите ни. Какво означава това за собствениците на автомобили?

Автомобилът на Тихол е от 1994 г. Със сменен катализатор, но  попада в Еврокатегория  1. Така в дните със замърсен въздух няма да влиза в центъра.

„Годината изобщо не трябва да се гледа. Би трябвало да се гледа какво излиза от ауспуха“, казва Тихол.   

Стикерите струват малко над три лева и ще ги получават водачите на колите до три и половина тона - в пет екокатегории - в зависимост от газовете.

„След като премине преглед с уред се сканира от компютър информацията от прегледа и се предава на стикера“, обяснява собственикът на сервиз Калин Балканлиев.

Снимка: btvnovinite.bg

„Тези стикери се лепят на челното стъкло, по средата, точно зад огледалото“, допълва ръководителят на ИА "Автомобилна администрация" Бойко Рановски.

Забрани за влизане на  превозни средства в център на даден град могат да се налагат чак  от 1 януари 2022 г.  А колите, които днес са преминали годишен технически преглед, за да получат екостикер ще трябва отново да отидат.

Снимка: btvnovinite.bg

„Като ще бъдат замерени само газовете. Цената ще е половината на прегледа“, казва Тодор Желев от Съюза на българските автомобилисти.

В София вече има камери, които могат да четат номерата на колите. Така след справка в министерството ще могат да разберат дали автомобилът може да влиза в центъра. Предвидени са и глоби.

Снимка: btvnovinite.bg

„От 50 до 500 лева за физически лица и от 500 до 1000 лева за юридически лица“, казва Зафир Зарков, зам.-предс. на Транспортната комисия в СОС. 

Но Европейският център за транспортни политики има притесненията: „Нормите при по-новите автомобили са изключително завишени, а при по-старите – занижени“, казва Диана Русинова.

„При по-старите коли, границите наистина са разширени, защото те назад във времето са произвеждали различни видове автомобили, с различни параметри на емисии. Но те така и така попадат в най-ниската екологична група“, коментира Бойко Рановски.

По данни на МВР близо 50 % от автомобилите в страната ни са над 20-годишни.