"Безумията в България продължават и ние от "Екогласност", Партия на зелените и Зелената партия и неправителствените организации започваме петиция която ще внесем в Европейския парламент". Това заяви председателят на "Екогласност" Емил Георгиев.

От партията искат организирането на национален референдум за забрана на строителството по Черноморието. Екоактивистите предлагат да се развалят всички сделки с дюни от началото на 2004 г. досега.

Природозащитните партии смятат, че всички престъпления спрямо природата в страната минават през Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

„За нас ръководство на МОСВ е опасно за опазването на околната среда. Ще опишем всички нарушения на Нона Караджова, как тя прикрива олигарсите като Иво Прокопиев и Христо Ковачки, ще опишем кръга от фирми около нея и ще го представим в Комисията по петициите”, закани се Емил Георгиев.

Еколозите коментираха днес и скандала с Камчийски пясъци. През 2010 г. Екоминистерството спря застрояването на Камчийски пясъци за една година. Това е една от най-големите и скандални заменки край морето, при която пясъчни дюни са описани като пасища. Настоящото правителство обяви, че планира отново да обяви Камчийски пясъци за защитена зона, но до момента това не е направено. Територията е най-дългата естествена дюна в България.

„Това е най-скандалната заменка, теренът е продаден за 13 стотинки на квадратен метър, а загубата е над 250 милиона лева”, заяви Емил Георгиев. По думите му в Аркутино 600 декара гора е придобита за около 200 000 лева, а реалната стойност на тази земя е около 300 милиона лева.

Кърджали е пред гражданско неподчинение, защото "Горубсо Кърджали" има намерение да добива злато като използва цианид", заяви още председателят на "Екогласност" Емил Георгиев.

„Органите на местното самоуправление са изразили категоричното си несъгласие с Оценката за въздействие на околната среда. Ние разговаряхме с кмета и с представители на Общинския съвет. Там хората са настръхнали”, коментира още той.

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково обаче е дала зелена светлина на "Горубсо" за добив на злато с цианид. По думите на Георгиев в действителност от "Горубсо" имат намерение да разширят и реконструират инсталацията за преработка на златосъдържащи полиметални руди.