Уникална археологическа находка в Стара Загора. При изкопни дейности за подмяна на ВиК в центъра на града археолози откриха покрита гробница, датирана от 3-4 век след Христа.

Според експертите находката е единствена по рода си не само в България, но и в Югоизточна Европа. За първи път телевизионни камери влязоха във вътрешността на гробницата.

Откритието, на което багерите се натъкнали случайно, се оказва истинска сензация - напълно запазена гробница с диаметър 10 метра. Куполът също е изцяло съхранен. 

Камъните върху него са поставени още в античността, за да спрат иманярски набези. Опити да бъде разбита гробницата е имало дори в древността, защото с камъни е затворен и входът. Това само доказва ценността на находката.

"Шестоъгълна форма приблизително, оградена пак с такива тухли по свода, което е сигурна индикация, че отворът е правен с цел".

След археолозите - за пръв път екип на bTV влиза в гробницата, разкрита преди броени часове. 

Виждаме уникална конструкция, която насочва към две версии -  погребение на християнски светец или на знатно семейство.

"Стените вътре са измазани с хубав, фин хоросан се надяваме да има или украса, или графит, който да ни даде информация кой е погребан вътре", обясни Петър Калчев, директор на РИМ-Стара Загора.

В погребалното съоръжение са открити монети и златни накити.

"Този коридор беше запълнен с тухли и камъни и там имаше една преградна стена, която затваря подхода към самото помещение. Това или собствениците, или администрацията на времето на града Августа Траяна", допълни Петър Калчев.

Откритието ще промени цялата зона.

"На това място вече няма да има улица, ще има археология, съвсем наблизо има подходяща инфраструктура с двупосочно движение, за да не се създава напрежение", заяви Милена Желева, заместник-кмет на община Стара Загора.

В града са горди с ценната находка.

От община Стара Загора казаха за bTV, че на мястото ще изградят музеен комплекс, отворен за посещения.