Екип на bTV тръгва към Адана със спасителните екипи в самолет ''Спартан'' от авиобаза ''Враждебна'' в София. 

Репортерът Бесте Сабри и операторът Огнян Кръстев ще пътуват с планинските спасителни екипи от Българския червен кръст, 12 души и 5 кучета, към най-засегнатите точки от земетресението в Турция.

България е първата европейска държава, която пристига в Турция с хуманитарна помощ и екипи. По-рано днес вече излетяха два самолета ''Спартан'' към Адана със спасителни екипи от Столичната община и медици от Военномедицинската академия. 

Снимка: Николай Калайджиев

Емил Нешев, директор на спасителната служба към БЧК, заяви за bTV, че реакцията в такива ситуации е сложна.

„В Адана ще ни очакват представители на Турския червен полумесец, които ще ни напътстват към зоните, които трябва да бъдат претърсвани, както и зоната, в която ще трябва да си разпънем лагера и да започнем действия. Разпределението изцяло ще бъде от тяхна страна, къде има необходимост. Те ще ни водят, те ще ни показват местата, на които трябва да претърсваме. Нашата работа е това – да локализираме места, на които да бъдат търсени живи хора, надяваме се“, каза той.

Снимка: Бесте Сабри

Снимка: Николай Калайджиев

Емил Нешев допълни, че тръгват с всичко необходимо.

„Смятам, че всичко необходимо е налично, тръгваме с всичко необходимо за пълна автономност за 3 до 5 дни, което включва абсолютно всичко, както лагер, така и бивачни съоръжения, и всичко, което е свързано с оперативната работа на терен - агрегати, зарядни, осветление, отопление. Най-важното е, че трябва така да направим, че хората да бъдат в безопасност в тази тежка ситуация“.

„Колко ще продължи операцията зависи от това колко е сложно положението и от каква помощ има нужда турската страна, за да може при поискване България да предостави помощта“, заяви подполковник Димчо Добрев, зам. командир на 16-та авиобаза.

Операцията е съвместна работа между МВР и МО. 

Част от българските спасители, тръгнали по-рано днес, вече са на терен в Турция. 

Очаквайте специалните включвания на репортера Бесте Сабри и оператора Огнян Кръстев от Югоизточна Турция - района Кахраманмараш, Адана, Газиантеп, където е най-тежка ситуацията.