България няма да позволят намеса във вътрешната ѝ политика, от която и да е съседна и несъседна държава. Това декларира при изслушването си в пленарната зала външният министър Екатерина Захариева.

То беше поискано от ПГ „Обединени патриоти” по повод изявлението на външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу за турска намеса при приемане на промените в Закона за вероизповеданията.

Вицепремиерът подчерта , че думите на турския ѝ колега са категорично неприемливи и увери, че са предприети всички необходими дипломатически действия в т.ч. и отлагане вчера на визитата на първия турски дипломат за неопределено време.

„Демаршът е най-острата дипломатическа реакция, тя беше изразена пред посланика на Анкара у нас от премиера (б.р. при разговора му в Румъния с турския вицепрезидент Фуат Октай) и от мен. Отмяната на посещението също е тежка дипломатическа мярка, реакцията беше достатъчно остра”, подчерта Захариева.

Вицепремиерът беше категорична, че политиката, която МВнР следва, е на равнопоставеност, ненамеса във вътрешната политика. Все пак тя отбеляза, че изказването на Чавушоглу е на предизборен митинг и той визира разговор по негова инициатива. „В него той изрази притеснение, че законопроектът е насочен към българските мюсюлмани, отговорих, че целта е да се гарантира равнопоставеност на всички вероизповедания в България. Ако беше обратното, трябва и другите да реагират”, допълни първият ни дипломат.

Тя декларира, че върху външното ни министерство не е оказван натиск от Турция за закона.

Депутатът от „Обединени патриоти” и лидер на НФСБ Валери Симеонов предложи НС да излезе с декларация, осъждаща намесата на Турция. Председателят на външната комисия Джема Грозданова поздрави ОП, че са повдигнали въпроса, но отбеляза, че по-добрият вариант е бил той да се разгледа на заседание на външната комисия.