Турските власти са се извинили на българската страна заради скандалния случай на бит български турист от турски гранични полицаи. Това обяви предаването „Тази сутрин” по bTV външният министър Екатерина Захариева.

Случаят е записан на камера и по него тече разследване.

„Гранична полиция” веднага е сигнализирала колегите си в Турция. Получили са извинение и уверение, че казусът ще се разгледа внимателно, и ако се потвърди, служителят, който си е позволил физическото насилие, ще бъде наказан”, обясни министърът.

„Надявам се да предприемат мерки срещу служителя, който е извършил това”, посочи Захариева.

В момента българската прокуратура също разследва случая, допълни тя.   

Вицепремиерът и външен министър посочи, че съжалява за оставката на здравния министър проф. Николай Петров. 

„Проф. Петров буквално ни каза: Не съм градил име 60 г., за да бъде омаскарено. Постът не ми е самоцел, важно е да се запази и репутацията на кабинета. Фактите са факти, имало е разследване на органите, не е установено извършване на престъпление”, заяви Захариева.

Според нея не може да се твърди, че проф. Петров е прикривал нещо.

Тя не можа да каже кои са спряганите имена за нов здравен министър, а по думите й решението ще бъде на премиера.

Захариева очаква мониторинговият доклад на Брюксел за България да бъде обективен, както всеки път. Надявам се да се отчетат и положителните неща, изтъкна вицепремиерът.

„Те искат да видят невъзвратимост на процесите и напредък по делата с голям обществен интерес. За организираната престъпност отчитат, че има огромна разлика отпреди 10 г. По отношение на корупцията обаче има още какво да се желае и фактът е, че ние също го признаваме”, отбеляза министърът.

Тя изтъкна, че има доста започнати дела и трябва да видим как ще продължат в съдебна фаза и дали ще има осъдителни присъди. „Има доста министри, депутати и кметове, които са обвиняеми или пък се разследват в момента”, допълни Захариева.