„Енергийната и транспортната свързаност са приоритети в отношенията ни с Румъния” – това заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева по време на работна визита в северната ни съседка.

Министър Захариева открои взаимните инфраструктурни планове между двете страни като ключови.

Тя подчерта, че планираният втори мост при Русе и реализирането на проекта „Свищов – Зимнич” ще облекчи трафика между България и Румъния. Освен това подобни проекти ще стимулират контактите между бизнеса и гражданите, обясни още външният министър.

В рамките на визитата Захариева обърна внимание и на газопреносната мрежа и изтъкна, че  България отдава ключово значение на реализацията на проектите за интерконектори със съседните държави.

„За нас е важно изграждането и въвеждането в експлоатация на компресорна станция „Подишор“ на румънска територия, което ще осигури оптимални  условия за функциониране на междусистемната газова връзка България – Румъния”, допълни тя.

Снимка: МВнР

От своя страна румънският външен министър Рамона Манеску заяви, че двете ни страни споделят общи ценности и позиции.

„България и Румъния доказаха, че може и нашата част на Европа да има принос към формирането на приоритетите на ЕС. Румъния и България са привързани към европейския проект. Искаме Европа сплотена и солидарна”, подчерта Манеску.

Северната ни съседка заема трето място сред експортните дестинации на България е ЕС. През 2018 г. стокообменът надхвърля 4 млрд. евро и бележи ръст от 6,8% спрямо 2017 г.

Освен това се забелязва и голям интерес от страна на румънските туристи към морските и планински курорти у нас.