Външният министър Екатерина Захариева се срещна с японския си колега Таро Коно, който е на официално посещение у нас. Двамата разгледаха храм-паметника „Св. Александър Невски”.

По-рано премиерът Бойко Борисов разговаря с Таро Коно. Българският министър-председател отбеляза, че Япония е приоритетен партньор и традиционен приятел на България.

Борисов определи като положително активизирането на двустранния политически диалог на високо равнище. Той изрази увереност, че срещите на високо ниво ще дадат допълнителен импулс на икономическите връзки, което от своя страна е предпоставка за увеличаването на обема и обхвата на японските инвестиции, както и на броя на японските туристи в България.

Бойко Борисов подчерта, че страната ни се е доказала като стабилен и предсказуем партньор с голям потенциал за сътрудничество.

Премиерът акцентира върху интереса на България да увеличи износа си за Япония, както и да се засилят бизнес контактите в области като информационни и комуникационни технологии и автоматизация, машиностроене, производство на автомобилни части и строителство.

Борисов акцентира и върху влизането в сила на споразуменията между ЕС и Япония за стратегическо и икономическо партньорство. Според премиера това ще окаже допълнително благоприятно влияние и на българо-японското сътрудничество.

По-късно през деня японският външен министър ще посети съвместното студио на SEGA и Creative Assembly. То отвори врати през април тази година и е третото по ред в Европа след тези в Лондон и Париж. Известно е с високите си технологии и е символ на сътрудничеството между Япония и България в областта на информационните технологии.