Румънското министерство на външните работи отговори на коментара на българския премиер за чумата по свинете.

Северните ни съседи публикуваха в "Туитър" и "Фейсбук" позиция, в която заявяват, че са разочаровани, защото в петък Бойко Борисов обвини румънските туристи за заразата.

„С румънските туристи дойде, аз съм убеден. Те ядат по пътищата, хвърлят остатъците, минават после птици, прасета диви, изяждат. Ей сега чистим, чистим, чистим. То е огромен поток”, заяви тогава Борисов.

Румънските дипломати обявиха, че са разочаровани и изненадани от начина, по който българският премиер се позовава на румънските туристи, особено след като допринасят съществено за Брутния вътрешен продукт на България.

"...Няма как да не бъдем изненадани и разочаровани от начина, по който българският премиер се позовава на румънските туристи, особено като допринасят съществено за БВП на България".

Около 5000 души преминават на ден границата с Румъния, а през почивните дни – два пъти повече. Според нашите ветеринарни власти месо носят само тези, които почиват в къщи за гости – основно туристи от Украйна и Молдова. В петък обаче премирът посочи румънците.

Румънците, които срещнахме, с усмивка приемат думите на Борисов:

"Това, че румънските туристи пренасят заразата е пълна измислица. Как ще дойде човек, с торба и ще я изхърли?! Идваме тук на ол инкузив, там има достатъчно храна”, каза Флоря Жан от Румъния.

Туристите не крият, че болест по прасетата има и при тях.

"И при нас има такава болест, знаем какви са мерките. На границата ни провериха обстойно", заяви Петре Йон от Галац.

Румънското министерство на външните работи обеща, че ще ни предостави данните от ветеринарно-санитарния контрол на тяхна територия.