Еврокомисията ще следи за спазването на всички правила при сделката за ЧЕЗ в България. Това стана ясно от думите на еврокомисаря по енергетиката Марош Шефчович, който е в България.

По-рано той се е срещнал с премиера Бойко Борисов. Двамата са се съгласили, че става въпрос за сделка между 2 частни компании. Все пак еврокомисарят е получил уверение, че държавните регулатори ще се произнесат.

Той не се ангажира с позиция на ЕК за евентуално участие на българската държава в тази частна сделка.

Шефчович уточни, че такава позиция може да има след финализирането ѝ и след пълен анализ на всички детайли около нея. На форума, на който присъстваше еврокомисарят, имаше и представители на „Инерком”.

От думите им стана ясно, че все още те не работят по сценариите за евентуално участие на България в сделката, тъй като са се фокусирали върху финансирането.

„Не смятам, че ЕК трябва да се намесва в една чисто търговска сделка”, заяви Милена Стоева,  председател на съвета на директорите на „Инерком”.

От "Инерком" работели за затваряне на сделката при сега сключения договор. Оттам казаха още, че няма отказ на финансиращи институции.

Основната пречка за участие на българската държава остава делото за стотици милиони евро, което ЧЕЗ води срещу България. „Инерком” твърдят, че няма как да участват в арбитража срещу държавата.

„Ние придобиваме 7 дружества в България, които няма как да са страна в арбитражно дело срещу страната, в която са регистрирани. В момента не мога да коментирам дали ще предоставяме документи или не, сделката още не е финализирана”, допълни Милена Стоева.

Антимонополната комисия трябва да се произнесе до 3 месеца.