Европейската комисия одобри днес отпускането на 33 милиона евро от бюджета на ЕС за изграждането на връзката между газопроводите на България и Гърция.

Средствата ще послужат за строителството на газопровод с дължина 182 километра между Комотини и Стара Загора. Газопроводът е европейски проект от общ интерес за целите на енергийния съюз, отбелязва ЕК.

Газовите системи на двете държави ще бъдат свързани за първи път и това се очаква да доведе до разнообразяване на енергийните източници в региона, с повишаване на енергийната сигурност.

По-голямото съревнование на пазара на газ ще доведе до по-ниски цени за потребителите, допълва Комисията, цитирана от БТА.

България е една от десетте държави от ЕС, в които Комисията ще инвестира общо 4 млрд. евро за 25 големи инфраструктурни проекта.

Междувременно стана ясно, че в проектната компания “Ай Си Джи Би“ АД са подадени две оферти за проектирането, доставката и строителството на междусистемната газова връзка Гърция – България. Прогнозната стойност на обществената поръчка е 145 млн. евро без ДДС, а срокът за изпълнение на поръчката е 18 месеца, считано от започване на изпълнението.

Над 10 български и чуждестранни компании и обединения проявиха първоначален интерес към обществената поръчка и подадоха документи в първа фаза на процедурата.

От допуснатите кандидати в посочения от възложителя краен срок са постъпили оферти от ДЗЗД „АЙ ДЖИ БИ – 2018“ и J&P АВАКС.

Предстои разглеждане на техническите предложения за тяхната допустимост, поставяне на техническа оценка според показателите на методиката и отваряне на ценовите предложения. 

От „Ай Си Джи Би“ предвиждат изборът на изпълнител да бъде осъществен през май, с което да се обезпечи старт на строителните дейности през юни.

На този етап е известно, че газопроводът ще има възможност да се свърже с Транс-Адриатическия газопровод (ТАП), който пренася синьо гориво от Азербайджан. В края на октомври на срещата на върха "ЕС - Арабски свят" в Атина премиерът Бойко Борисов коментира планирания от няколко години интерконектор, като отбеляза, че по него може да потече и доставян с кораби втечнен газ.

През май 2016 г. зам.-държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отбеляза, че проектът има потенциала буквално да преобрази енергийния сектор на Балканите.