Интерконекторът между България и Гърция крие потенциала буквално да преобрази енергийния сектор не само в България, но и на Балканите. Това заяви на съвместна пресконференция с външния министър Даниел Митов заместник-държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

По думите му газовата връзка ще донесе диверсификация в източниците и маршрутите, които ще подсилят енергийната сигурност в региона.

Даниел Митов отбеляза положителната роля на САЩ за окончателното инвестиционно решение за изграждане на връзката.

Блинкен спомена като положителен пример за сътрудничеството между двете страни съвместната инвестиция между американското министерство на енергетиката и АЕЦ „Козлодуй“ за доставката у нас на съвременен циклотрон, чрез който ще се осъществява борбата с рака.

Темата „Сигурност”

„Изправени сме пред драматично променена среда на сигурност в световен мащаб и нашето сътрудничество трябва да бъде още по интензивно”, отбеляза Митов.

Зам.-държавният секретар допълни на свой ред, че Вашингтон подкрепя напълно усилията на България за военна модернизация, които ще допринесат както за сигурността на нашата страна, така и за тази на НАТО.

В отговор на репортерски въпрос Блинкен каза, че във времена на изключителни промени и предизвикателства, пред които светът е изправен, България по много начини е извор на стабилност, което е толкова необходимо в днешния свят

Визи и търговия

„Твърдо сме решени България да се възползва от програмата за безвизов режим и се ангажирам отново пред външния министър, че ще работим много усърдно и в тясно сътрудничество за това”, каза Блинкен в отговор на въпрос за отпадане на визите за пътуване между САЩ и България.

Даниел Митов допълни, че въпросът с визите стои непрекъснато в разговорите им. Той призна, че има много какво да се прави още по този проблем. Митов отбеляза, че след 12 юли този въпрос ще бъде широко обсъждан и в Европейската комисия.

„Нивото на сътрудничество между нашите държави е стратегическо, а в крайна сметка виждаме дисбаланса по отношение на пътуванията”, каза Митов и добави, че с много упорита работа ще се стигне до влизането на България в програмата за безвизов режим на САЩ.

„И от двете страни съществува воля, работим в тази насока и се надявам да постигнем скоро резултати”, коментира той.

Блинкен защити намеренията за подписване на споразумението за трансатлантическа търговия и инвестиции (ТТИП). Той го сравни с това, което САЩ подписаха с азиатски държави.

“Търговията така или иначе се случва, въпросът е кой ще определя правилата за това. Ако го правим съвместно, то ще бъде извършено със създаването на най-високите стандарти за закрила на работниците, околната среда и защита на прозрачността. Нашите народи и работещи не само да се облагодетелстват, но и да бъдат защитени. Това ще ограничи бариерите, ще опрости бюрокрацията и процедурите, това означава и повече инвестиции тук, в България“, каза Блинкен.