Не става дума само за инфраструктура, за газ и петрол, на първо място са ценностите, които всички ние трябва да защитим, за да работим по-спокойно през следващите години. Това заяви премиерът Бойко Борисов в началото на срещата на върха ЕС – Арабски свят в Атина.

„ЕС със своите ценности е пример, който арабският свят може да следва – за върховенството на закона, за правата на цените, на децата (особено там, където има войни) за свободите”, посочи министър-председателят.

Той отбеляза, че „мигрантската вълна буквално счупи доста държави като политически системи” и затова трябва да помислим „за тези страни, в които гладът, ежедневната прехрана е проблем”. „Балканите, като цяло, и България, в частност, можем с хранителни хъбове да организираме доста в тази посока – на Балканите сме житница, животновъдство и високи технологии”, допълни Бойко Борисов.

По отношение на инфраструктурата той посочи, че гръцкият му колега Алексис Ципрас след 2 дни ще е в София и двамата ще обсъждат газовия интерконектор с южната ни съседка, по който може да потече и доставян с кораби втечнен газ.

Имаме рядък шанс с разбирателството, което имаме – приличаме си с Гърция, не водим политика срещу трети страни, отбеляза премиерът и подчерта, че „сме били, сме и ще бъде завинаги най-близки приятели”.

Борисов беше гост и на откриването на новото летище в Истанбул, което се случва точно на националния празник на Турция.  По думите на Борисов пред турския президент Реджеп Тайп Ердоган новото летище в Истанбул е не само огромен принос за развитието на транспортната инфраструктура и за развитието на търговско-икономическите отношения. То е значителна стъпка в реализирането на инфраструктурната свързаност на региона с Европейския съюз, което беше и приоритет на нашето европредседателство.