За да не ескалира отново напрежението между враждуващите фамилии след масовия блок в Казанлък, кметове от района и ръководството на полицията в града обсъдиха спешни мерки.

Враждата между двете ромски фамилии е от 30 години.

„Не мога да преживея, че детето ми е починало, че ми пребиха детето от бой. Имам два сина в болница, единият почина, а другият ми син е сега с баща си в болница“, заяви майката на убития мъж в масовия бой.

Днес екипът ни се срещна и с представители на другата фамилия, които твърдят, че потърпевшите са нападнали първи. Съжаляват за случилото се и искат мир.

"Те хванаха зетя в казиното и го набиха. И ние се събираме да идем на дело, не да се караме, не да се бием и ние отиваме да си паркираме колите и те оттам скачат. Единият изкарва голям нож", разказаха те.

"Ние не сме убийци, ние сме най-нормални хора. Съжаляваме много, не искахме това да стане. По най-културен начин искаме да живеем“, добавиха те.

Масовото меле, което завърши фатално за един, а други пет са още с опасност за живота, вдигна кметовете и полицията на крак. А целта е да се въведат спешни мерки за предотвратяване на следваща ескалация между жителите в района.

„Ще намерим решение да окажем максимално въздействие върху този тип маргинализирани групи и да не допуснем бъдещи подобни прояви“, заяви директорът на ОДМВР-Стара Загора старши комисар Лазар Христов.

„Престъплението е достатъчно тежко, защото по смисъла на закона, мярка задържане под стража на непълнолетно лице, се взема при изключителни обстоятелства“, каза окръжният прокурор Дичо Атанасов.

В ефира на bTV служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев заяви, че това не е първи случай.

“Години наред държавата вместо да интегрира тези хора, тя ги маргинализира и ги превърна в машини за гласуване”, заяви вътрешният министър Иван Демерджиев.

В петък ще се гледа мярката за неотклонение на обвиняемите.