Единият от ранените в тунел „Железница“ работници, който е настанен във Военномедицинската академия, има положителен PCR тест за коронавирус. В момента се взимат проби на контактните лица.

Няма опасност за живота на пострадалите работници. Предстоят операции на двамата, настанени във ВМА в София. Третият пострадал ще бъде изписан утре от болница в Благоевград.

Тримата мъже днес са живи благодарение на адекватната реакция на колегите им. Владимир Цветанов помага за изваждането на най-тежко пострадалия.

„Не се виждаше тялото. С колегите започнахме да махаме пръстта, сменяхме се на смени, тъй като беше много уморително. Успяхме да издърпаме главата на човека напред. Видяхме, че има дишане, започнахме да му говорим, за да може евентуално да ни чува“, разказа той.

„Със задружни усилия на другите колеги го изведохме от опасната зона. Той беше най-тежко пострадал, защото почти беше затрупан“, допълни мъжът.

Инцидентът едва ли се дължи на техническа грешка, казва проф. Стойчо Стойнев, който е сред изготвилите геоложкото проучване за проекта.

Той допълва, че в южната зона на тунела, където става срутването, геотехническите условия са сложни и с много тектонски нарушения на скалния масив.

„Тези скали са се променили до такава степен, че те се ронят. Неустойчиви са, разпадат се във вода, много лесно се повлияват от водата“, обясни проф. Стойнев.

Тунелното строителство е най-сложно, казват изпълнителите.

„В момента сме на 540 метра навътре в планината, всичко може да се случва. Надяваме се да не се случват такива неща, но в крайна сметка е специфично, тежко строителство, всякакви изненади са възможни“, обясни инж. Стефан Тотев.