Единият от обвиняемите за трагедията с мигранти край Локорско е починал в следствения арест, съобщиха от Софийската градска прокуратура.

Прокуратурата е била уведомена писмено от директора на МЦ към ОСИН-София. Според съобщението в 11:02 ч. е повикан екип на Спешна помощ, тъй като обвиняемият Т. Т. се е оплакал от болки в гърдите. Констатирана е висока стойност на артериалното налягане, но без ЕКГ промяна. Дадена е терапия.

В 15:00 ч. обвиняемият е намерен паднал на пода на килията. В 15:12 ч. пристигналият екип на Спешна помощ е констатирал смъртта му.

Образувано е досъдебно производство, в рамките на което ще се установи каква е причината за смъртта на Т. Т. и има ли проявено незнание или немарливо изпълнение на занятие, или друга правно регламентирана дейност. 

Междувременно продължава разследването по делото за организирана престъпна група, каналджийство и за причиняване на смъртта на 18 афганистански граждани под ръководството и надзора на СГП. Като обвиняеми са привлечени шест лица. Спрямо всеки от тях по искане на СГП Софийски градски съд взе мярка за неотклонение „задържане под стража“.

В хода на разследването е установена самоличността на 18-те чужди граждани. За целта са били извършени разпознавания от страна на роднините на предоставени снимки на труповете, лицево-идентификационни експертизи и ДНК-експертизи.

Със съдействието на посолството на Афганистан у нас са установени наследниците на починалите лица и същите са уведомени за правата си в наказателното производство.

Към момента СГП е освободила тленните останки на всички 18 починали афганистански граждани. Посланикът на Афганистан у нас упълномощава представител на Спешна помощ - Турция да движи всички въпроси от освобождаването на телата до транспортирането им до международно летище в Истанбул, откъдето с полет на държавна авиолиния да достигнат до Афганистан.