Софийският градски съд остави в ареста бившият полицай Валентин Христов, обвинен за участие в организирана престъпна група за каналджийство.

Той беше екстрадиран от Гърция заради смъртта на 18 мигранти, намерени в тайник на камион край Локорско. Останалите 34 техни спътници оцеляха.

От разпитите на оцелелите мигранти досега става ясно, че те са имали телефон и така са подавали информация на организаторите, че в камиона умират хора. Това стана ясно в съдебна зала.

„Имало е информация преди да спре камиона в зоната на Локорско, че организаторите са знаели, че мигранти умират вътре. Предстой да установим кой с кого е говорил“, обясни прокурор Василена Анастасова от СГП.

Случаят в Локорско остава един от лесните и бързите за установяване, даже и поради факта, че обвиненият Валентин Христов сам се съгласи да бъде екстрадиран от Гърция, каза по-рано прокурорът от международния отдел на върховната прокуратура Сава Петров.

„Контрабандирането, трафикът на мигранти, привлича дейността на специалистите по всякакъв вид доходоносна престъпност. Когато наказателно-правният отговор направи тази престъпност по-рискова, то това е инвестиция в нейното намаляване“, обясни Сава Петров.

Снимка: bTV

Той подчерта също така, че новообразуваните разследвания за незаконно превеждане на мигранти за миналата година са 108, а за противозаконно подпомагане - 892. Година по-рано те са били съответно 99 и 241.