Всеки десети работещ човек у нас е беден. Причината – месечният му доход е под линията на бедност.

9,7% са работещите бедни в България за 2022 г., сочат данните от анализа на Икономическия и социалния съвет.

В сравнение с 2013 г. хората работещи и живеещи около и под прага на минимума са с 2,5 процента повече, въпреки че сега заетостта също се е повишила с над 7%.

Снимка: bTV

Страната ни обаче не е с най-висок процент работещи бедни в Европейския съюз. По-висок е делът им от заетите в Румъния, следвана от Люксембург, Испания, Италия, Гърция, където критерият за бедност е друг.

Най-малък процент работещи, които са около прага на бедност, са заетите във Финландия, Чехия, Белгия, Хърватия и Словения, сочат данните на Евростат.

Какви са причините и как хората се справят с ниските си доходи?

Замфир е млад баща на тримесечно бебе. Основният доход в семейството е от работата му като строител. Парите стигат само за най-необходимото.

Снимка: bTV

„Основно да си платя сметките – ток, вода, телефон, дрехи да си купим, за детето – хумани, ядене и така нататък“, казва Замфир Божидаров.

По думите му, за да живее нормално семейството му, са необходими поне 2500 лева. Затова се лишава от много неща.

„Кино, ресторанти, излизане навън, излизане някой път с приятели. Все пак аз съм на 23 г., тя е на 20 г. и някой път имаме нужда да излезем, но се лишаваме“, казва Замфир.

Снимка: bTV

В столицата работещите бедни са най-малко. Те обаче са концентрирани в областите Стара Загора и Ловеч. Най-много са в секторите: администрация, услуги и хотелиерство.

„Това са хора, които независимо, че са на работа, техните доходи са под линията на бедност. В много голяма част от случаите това са хора, при които един член от семейството издържа цялото семейство“, казва Зорница Русинова, председател на ИСС.

„Около 34% от хората, които са на сезонна заетост са хората в категорията работещи бедни. Тоест начинът, по който един човек е нает също има пряка връзка с това да не изпадне в тази категория“, допълва Русинова.

Основен фактор е образованието. Ако нямате такова, рискът да влезете в капана на работещите бедни е 18 пъти по-висок, категорични са експертите.

По темата работи и Рени Христова.