Ваксинирането на граждани, записали се през онлайн системата на МЗ, ще започне с наличните дози ваксина на „АстраЗенека“. Посочилите като предпочитание иРНК препарати ще трябва или да се задоволят с наличното или да чакат по-късна дата. Това заяви на брифинг зам.-министърът на здравеопазването д-р Жени Начева.

Това засяга със сигурност около 20 000 души, които ще се ваксинират до 14 март.

„Дозите иРНК ваксини осигуряват изборния процес. Ние сме осигурили този процес и това е приоритет, за да могат хората, които ще участват в изборите, да получат втора доза до 4 април“, заяви тя. Също приоритетни са и лицата от първите групи, които сега вече са преценили, че искат да се ваксинират.

Наложи ѝ се да отговори на множество вариации на един и същ въпрос – защо системата дава право на избор, когато в крайна сметка възможната опция е само една. Подведени ли са пациентите? „Тяхното право да изчакат ваксина с иРНК не е отнето“, отговори зам.-министърът.

Как работи системата

С часове до 31 март записалите се през електронната система са около 70 000 човека, посочи д-р Начева.

По думите ѝ лицата на над 50 г. са 56,5% от всички желаещи. Сред тях тези между 70 и 79 г. са около 10 000.

Около 30 000 души са се записали в София, голям е броят и в Пловдив, Варна, Бургас.

При неусвоени дози и свободни места чрез РЗИ ще се насочват лица от фазите за ваксиниране на приоритетни групи. Здравните инспекции ще помагат и при струпване на хора. Начева призна, че е възможно в първите дни да има проблеми от организационен характер.

В отговор на въпрос дали личните лекар се дискриминират в полза на големите болници, Начева отбеляза, че все повече ще ангажират джипитата в процеса, но подчерта, че до момента не е било говорено с тях да ваксинират, например, с препарата на „Пфайзер“/“Бионтех“.