Електронното правосъдие за гражданските дела не работи, въпреки че промените в Гражданския процесуален кодекс, които го уреждат, са в сила от края на юни. Това установи проверка на bTV.

Сред причините е решение на Висшия съдебен съвет, което според Министерството на правосъдието противоречи на закона.

Промените отварят вратата за електронното правосъдие и по гражданските дела. Всеки трябва да може да подаде искова молба, жалба или да получи по електронен път съдебно решение. Защо обаче това не се случва?

Снимка: btvnovinite.bg

В закона пише, че всяка страна в процеса може да избере как да ѝ бъдат връчени призовки, решения или други документи - чрез Единния портал за електронно правосъдие, ако посочи в книжата си електронен адрес или чрез услугата, наречена квалифицирана електронна препоръчана поща.

"Аз съм си избрала този начин, защото за мен това е най-сигурното", посочва адвокат Гергана Върбанова.

Единният портал обаче не работи в пълния си капацитет, а Висшият съдебен съвет отказва да използва квалифицираната електронна поща. Вместо това препоръчва на съдилищата да ползват услугите  на Държавната агенция "Електронно управление".

"Самото решение на ВСС е доста незаконосъобразно. Знам, че звучи силно, но е така. Гражданско-процесуалният кодекс не предвижда такъв ред", отбелязва още адвокатът.

Снимка: btvnovinite.bg

Проблем номер едно според юристи: услугата на "Електронно управление" не е регистрирана от Комисията за регулиране на съобщенията за предоставяне на такива квалифицирани услуги. 

Тази услуга не е в списъка, посочва Йосиф Леви - Комисия за регулиране  на съобщенията.

Проблем номер две според юристи: съдебната система започва да зависи от информационна система на изпълнителната власт в лицето на Държавната агенция "Електронно управление".  

"В тази ситуация се получава абсурд държавата да връчи сама на себе си", смята Гергана Върбанова.

Всички доставчици на т. нар. квалифицирана електронна поща са вписани в Доверителния списък на ЕК. "Електронно управление" не е сред тях. Проверка на бтв показа, че в списъка има десетки такива доставчици в различните държави и един в България. 

"Във ВСС настроенията са, че не бива съдебни документи да минават през частна форма. Няма нито една фирма в България, която да е готова. Твърдя, че нито един от двата варианта не е възможен в момента в България", твърди Боян Новански – член на ВСС.

"Аз лично смятам, че ВСС са подминали малко ръба на закона. Те не могат да пренапишат нормата, защото имат някакви съображения срещу решението на законодателя", казва Иван Демерджиев - зам.-министър на правосъдието.

Въпреки че не е регистрирана квалифицирана услуга, но ВСС препоръчва Държавна агенция "Електронно управление"  да го направи, системите все още не са интегрирани.

"Все още се обменя само някаква кореспонденция. Не сме стигнали до самата интеграция", обяснява Мариана Цвяткова, Държавна агенция "Електронно управление".  

bTV се свърза и с регистрирания доставчик на квалифицирана електронна поща. Още през април оттам са изпратили писмо до ВСС, че са готови. Няколко месеца по-късно отговор липсва.