След половин година у нас окончателно започва работа електронното правосъдие.

Адвокатите ще го използват още една година по-късно. Влизането на съдилищата в единната информационна система ще става поетапно. Последен в системата влиза Върховният касационен съд.

Електронното правосъдие ще донесе прозрачност на актовете, 15 на сто по-ниски държавни такси и ще спестява време, обяснява министърът на правосъдието Десислава Ахладова.

Снимка: bTV

„Защото от всяка точка от страната те ще могат да подават своята искова молба или заявление. На второ място - това е бързина и прозрачност, защото и бизнесът, и гражданите във всеки един момент ще знаят къде е делото им, на какъв етап се намира и къде е забавянето в производството“, каза Десислава Ахладова.

Засега забавянето най-често се дължи на закъснели експертизи и трудното призоваването на свидетелите по делата.

Снимка: bTV

„След като вече си заявил по електронен път, че желаеш да получаваш книжата по този начин, то няма възможност това съобщение да не бъде получено от страната и да не бъде видяно“, обясни правосъдният министър.

Снимка: bTV

Според адвокатите достъпът до електронно правосъдие трябва да бъде постепенен, постъпателен, първоначално паралелен с този на хартиен носител, за да се защитят и гарантират правата и интересите на хората

„Има и известен консерватизъм в обществото и недоверие в електронната комуникация. Тя е разбираема, особено като се има предвид, че вече преживяхме голям срив - да речем в търговския регистър“,  коментира адв. Валя Гигова.

Освен това не трябва да се забравя, че хората имат различни материални и технически умения.

„В закона трябва да се предвиди изрично, че процесуални срокове не текат, когато има срив в техническата изправност на системата, каквото по настоящем няма“, заяви още Гигова.

В системата първо ще влязат малките съдилища в страната, като приобщаването ще завърши в края на юни с Върховния касационен съд.