Ако върнат делото им за ново разглеждане, всеки съдия ще трябва да си дава отвод, защото няма как да е толкова безпристрастен след толкова медиен шум, ще трябва да намерят съдии от друга държава. Това коментира предсрочно освободеният след присъда за убийство Джок Полфрийман на излизане от центъра за мигранти в Бусманци, където изчакваше получаване на документи.

„Има много хора, които са излизали (предсрочно от затвора) преди мен, след мен, по време на този процес”, коментира австралиецът, като директно обвини политиците и конкретно ВМРО и зам.-министъра на правосъдието, че използват случая му.

Зам.-министър Николай Проданов след пускането на Полфрийман от Централния софийски затвор разказа, че по време на престоя му зад решетките е имало доклад за действие, което се е разглеждало като опит за бягство. „Някой тук е пил ракия”, коментира по този повод Полфрийман. „В доклада може да пише всичко – че надзирателят е видял НЛО (…) Има следствие, има проверка. Не съм наказван за опит за бягство, това се води престъпление”, допълни бившият затворник.

Той отбеляза и че общо 5 дни е бил в отпуска извън затвора и е бил на работа в „Дружба” по време на изтърпяването на наказанието. Джок Полфрийман заяви, че би се разходил и сега по централните улици на София. Той беше категоричен, че би платил кръвнината за убийството на Андрей Монов.

Според него няма нарушение в това, че е имал мобилни телефони в Бусманци, като обясни, че един от тях е бил с камера (което е нарушение на правилата), защото без снимка никой е нямало да повярва, че той наистина има паспорт. Документът му бил отнет днес по време на обиска: „Може би час преди да бъда уведомен, че ще бъда освободен, дойдоха 40 полицаи в килията ми и взеха от мен австралийския паспорт”.

Австралиецът подчерта, че е нямало да напусне страната – даже и да имаше паспорт, не би опитал и да бяга нелегално.

Сега Полфрийман ще се установи „при приятели”. „Може би много хора са си мислели, че съм имал защита и подкрепа от Австралия. Истината е, че тези, които са ми помагали 12 г. всичките са били българи”, подчерта той. „Приятели” му помагали и да поддържа профила си в социалните мрежи.

Той обясни, че при падане на забраната да пътува ще трябва да се върне в родината си, за да оправи своите документи, но би искал след това да остане у нас и да продължи дейността си като основател на организация, защитаваща правата на лишените от свобода.